karmnik: log3x+log5x=log15/log3
odp. x=5.
Mam dwie inne podstawy i nie wiem jak to zrobić. Potrafię doprowadzić tylko do takiego
stanu: log5x=log315/x i nie wiem co zrobić dalej.
25 lis 18:53
FOX:
po lewej na tej stronie maszlog. otwórz i znajdź wzór na sprowadzenie do wspólnej
podstawy zobacz i popróbuj
nie bardzo moge rozczytac co masz po pawej str. Twojego równania
25 lis 19:08
karmnik: Ale te wzory nie pomagają mi za bardzo. Po prawej stronie jest (log15)/(log3)
25 lis 19:42
FOX:
no pomagają bo log1015
---------------- = log315 ok!
log10 3
25 lis 19:58
karmnik: No napisałem powyżej, że korzystając z tego wzoru sprowadziłem do tej postaci
log5x=log315/x lecz nie wiem co dalej
25 lis 20:08
Michu: Zamień logarytmy po lewej stronie na log
10
Następnie wyłącz przed nawias log
10x i sprowadź na wspólną kreskę ułamkową te dwa
ułamki. Reszta będzie jasna

Powodzenia!
25 lis 20:28