Reverie: 1. Uzasadnij, że suma odległości punktu przecięcia przekątnych czworokąta od
wierzchołków czworokąta jest mniejsza od sumy długości dowolnego innego punktu
płaszczyzny od wierzchołków tego czworokąta.
2. W trójkącie ABC punkt D jest środkiem boku AC. Z punktu D poprowadzono odcinek DE,
taki że DE jest prostopadłe do AB oraz E należy do AB. Uzasadnij, że długość odcinka DE
jest równa połowie wysokości CF.
Bardzo proszę o pomoc, bo nie mam pojęcia jak się zabrać za te zadania
25 lis 18:49
Basia:
bez rysunku bardzo trudno, ale spróbujmy
narysuj dowolny czworokąt ABCD i jego przekatne
S punkt przeciecia przekatnych
P dowolny punkt wewnątrz czworokata różny od S
d1=AS+BS+CS+DS=(AS+CS)+(BS+DS)=AC+BD
d2=AP+BP+CP+DP
APC jest trójkatem więc AP+PC=AP+CP>AC
BPD jest trójkatem więc BP+PD=BP+DP>BD
czyli d2>AC+BD=d1
26 lis 10:12