SSS: rozwiaz rownanie metoda algebraiczna i graficzna
|x| + |2-x|=2x
i teraz jak to rozwiazac
25 lis 18:33
Basia:
algebraicznie:
1. x≥0 i 2-x≥0 ⇔ x≥0 i -x≥-2 ⇔ x≥0 i x≤2 ⇔ x∈<0;2>
wtedy |x|=x i |2-x|=2-x czyli
x+2-x=2x
2x=2
x=1
1∈<0;2> czyli jest pierwiastkiem równania
2. x≥0 i 2-x<0 ⇔ x≥0 i -x<-2 ⇔ x≥0 i x>2 ⇔ x>2 ⇔ x∈(2; +∞)
wtedy |x|=x i |2-x|=-(2-x)=x-2 czyli
x+x-2=2x
0=2
sprzeczność
3. x<0 i 2-x≥0 ⇔ x<0 i -x≥-2 ⇔ x<0 i x≤2 ⇔ x<0 ⇔ x∈(-∞;0)
wtedy |x|=-x i |2-x|=2-x czyli
-x+2-x=2x
-4x=-2
x=1/2
1/2 nie należy do (-∞;0) czyli nie jest pierwiastkiem równania
4. x<0 i 2-x<0 ⇔ x<0 i -x<-2 ⇔ x<0 i x>2
sprzeczność
odp. jedynym pierwiastkiem równania jest x0=1
26 lis 07:57
Basia:
graficznie:
rozważasz 4 przypadki jw.
1. L(x)=x+2-x=2
rysujesz wykres L(x)=2 i P(x)=2x
i masz jeden punkt wspólny (1,2)
2. L(x)=x+x-2=2x-2
P(x)=2x
proste równoległe nie maja p-tów wspólnych
3. L(x)=-x+2-x=-2x+2
P(x)=2x
jest punkt wspólny ale poza przedziałem (-∞;0)
4. nie jest możliwy
26 lis 08:07