karmnik: log(5-x)+2log2√x-3=0
poprawna odpowiedź:238
25 lis 18:15
pipi: Poprawna odp to x= 4
25 lis 18:22
karmnik: No mi też wychodzi ciągle 4, ale w odpwiedziach jest 238. Dlatego już nie wiem czy źle
robię, więc prosze o pomoc
25 lis 18:23
Mycha: log(5-x)(x-3)=0 5-x>0 i x-3>0 ⇒ x<5 i x>3 x∈(3;5) (takze niemozliwe zeby
x=238

)
log(5-x)(x-3)=log1
wnioskujemy (bede sie przy tym upierac ze powinno byc wnioskujemy a nie opuszczamy
logarytmy

)
(5-x)(x-3)=1
-x
2+8x-16=0
x
2-8x+16=0
(x-4)
2=0
x=4
25 lis 18:25
Mycha: sam fakt ze z zalozenia nie moze byc liczba 238 daje do myslenia

takze w odpowiedziach
po prostu jest blad
25 lis 18:25
pipi coco:
nie moze tak być

! bo już widać,że pierwsz liczba log byłaby <0
co niemożliwe

Może nie na to zad. spojrzałeś z odp. ?
25 lis 18:26
karmnik: Nie, patrzyłem pięćdziesiąt razy w odp i jest tam 238, także z odpwoeidzią się nie
pomyliłem

Ale za to dobrze rozwiąząłem zdanie

bo mi tez wychodzi 4.
25 lis 18:30