darkghost: a) określ dziedzinę
b) podaj zbior wartosci
c) obliczyc miejsce zerowe
d) podać monotoniczność funkcji
e) podać liczbe rozwiazań równania f(x)=m w zależności od parametru m
f) napisać wzór funkcji , ktora kazdej wartosci m przyporządkowywuje liczbe rozwiazań
powyższego równania
f(x)= |2/x-3 - 2| gdzie 2 to licznik a x-3 to mianownik ułamka a (-2) to liczba po ułamku
25 lis 17:41
darkghost: a zapomniałem dopiać, gdzie tu jest współczynnik kierunkowy a ?
25 lis 17:43
HNO3: Nie chce mi się tego wszystkiego pisać więc tylko Cie naprowadzę.
A więc:
1Nie można dzielić przez zero a więc żeby określić dziedzinę trzeba rozwiązać równanie x
- 3 ≠ 0
2Zwf określisz najlepiej po narysowaniu.
2
Narysuj f(x) = ----------------- -2 nastepnie wszystko co będzie w 3 i 4 ćwiartce odbij
względem OX.
x - 3
3. Po narysowaniu po prostu odczytasz z wykresu.
4.ten parametr m będzie przecinał wykres równolegle do osi OX.
5.To będzie funkcja "z klamerką".
Pozdrawiam.
25 lis 21:32