iwona: Pomóżcie

! Zbadaj monotoniczność funkcji: f(x)=e
x-2, używając pochodnych.
25 lis 17:03
Dariusz: f(x)=ex-2
f'(x)=ex-2 gdyz mamy do dyspozycji mocniejszy wzor (ax)'=ax lna dla a>0 z drugiej
strony lne = 1 zatem f'(x)=ex-2
Zauwaz teraz, ze ze wzgledu na dodatniosc podstawy zawsze dostaniesz f'(x)>0 zatem
funkcja jest rosnaca w przedziale x∈(-∞,+∞)
25 lis 20:24
iwona: Dziękuje Dariuszu i pozdrawiam!
26 lis 00:16
iwona: Mogę jeszcze prosić o rozwiązanie 2 przykładów?, a mianowicie f(x)=√x-4+3x i
f(x)=-x2 /5+x. Również obliczenie monotoniczności.
26 lis 00:25
Dariusz: f(x)=-x2 / 5+x Skorzystamy ze wzoru na pochodna ilorazu
f'(x)= -2x(5+x) + x2(5+x)' / (5+x)2 = -10x - 2x2 + x2 / (5+x)2
D= x=/=-5
Zauwazmy, ze mianownik jest zawsze dodatni zatem szukamy takich x, ze -10x - x2 > 0
-x2 > 10x <=> x2 < -10x Dla dodatnich falsz, dla ujemnych dostajemy
x∈(-10,0)
Zatem w tym przedziale funkcja jest rosnaca,
Dla pozostalych liczb jest stala badz malejaca (mozna to sobie latwo sprawdzic)
f(x)= √x-4 + 3x
f'(x)= (√x-4 + 3x)' = √x-4' + 3x' = 3 + 1/2* {x-4}-1/2 = 3 + 1/2√x-4
W oczywisty sposob x>4
Pochodna dodatnia, zatem f rosnaca.
26 lis 06:46
danuta: 2n+1
an= ------------ +2
4
28 lis 17:58
danuta: proszę pomóżcie w rozwiązaniu tego zadania proszę bardzo i bardzo dziękuje za pomoc
28 lis 18:01