matematykaszkolna.pl
Dwiekropki: Moje ulubione prawdopodobieństwo.. 3 zadania .. 1. W szeregu u stawiamy losowo 4 mezczyzn i 3 kobiety. Oblicz prawd ze zadne dwie osoby tej samej plci nie beda staly obok siebie. No więc Ω= 7! chyba.. a co dalej.. wiem, ze na pewno szereg musi zaczynać mężczyzna.. i na przemian mężczyzna, kobieta ... 2. Mamy 10 ksiazek. wsrod ktorych są A, B i C. Ustawimy je losowo na pustej półce. Oblicz prawdop, że książki A i B będą obok siebie w dowolnym porządku, natomiast C nie będzie sąsiadować z żadną z nich. 2. Przy okrągłym stole ustawiono 10 kszeseł i posadzono 10 osób wśród osób są osoby A i B. Oblicz prawd. , że osoby A i B będą siedziały obok siebie. Bardzo mi zależy by ktoś zrobił to razem ze mną.. bo samo rozwiązanie mi nic nie da.. emotikonka Dziękuję za życzliwość : ))
24 lis 23:08
Dwiekropki: Hmm.. jak coś pierwsze już mam.. bardzo proszę o pomoc.
24 lis 23:35
Kinia: 2/ moc A = 2! *10 *8! 10 -- bo na dziesieciu pozycjach mogą moc Ω= 10! się znajdować bo stół okrągły czyli ostatnie sąsiadują ze sobą też P(A) = moc A / moc Ω tak robilismy ostatnio na lekcji emotikonka poprzednie nie wiem emotikonkaemotikonka
24 lis 23:58
Dwiekropki: niestety.. : ( tyle osób robi moje zadania.. : ( musi wyjść 7/45 : ( czyli0,1(5) .. a Tobie wychodzi 0,(2) : ( ale dziękuję. : )
25 lis 00:04
Dwiekropki: a Nie! przepraszam! spojrzalam na inne zadanie! Wspaniale : ) Dziękuję. : ))
25 lis 00:04
Kinia: nie wychodzi własnie 2/9 a z tymi ksiazkami ma wyjśc 7/45emotikonka
25 lis 00:14
Kinia: 2/znalazłam to drugie tez robilismy nie bardzo go pokumałam ale Ci napisze emotikonka mocΩ=10! to wiem i Ty napewno też emotikonka moc A = 7*8*7! *2! bo C moze przemieszczać się na osmiu pozycjach jak stoi miedzy nimi jedna inna i na 7 pozycjach jak miedzy nimi albo dwie lub trzy lub cztery itd inne może coś z tego wykombinujesz ,bo tak nam Sor. tłumaczyłemotikonkaemotikonka odp wyszła 7/45 ok spadam do lulu!
25 lis 00:21
b.: 1) |Ω| = 7! (wszystkie permutacje ciągu 7 osób) liczba zdarzeń sprzyjających = 4! * 3! (bo mężczyzn musimy ustawić na miejscach 1,3,5,7, a kobiety na 2,4,6; na tych ustalonych miejscach mężczyźni/kobiety mogą być w dowolnej kolejności) wynik = 4!*3! / 7!
25 lis 13:27
Basia: ad1. jak sama zauważyłaś mężczyźni muszą stać na miekscach 1,3,5,7 a kobiety na miejscach 2,4,6 czyli n=4!*3! i P(A)=4!*3!/7!=1*2*3/5*6*7=1/35
26 lis 08:33