Dwiekropki: Moje ulubione prawdopodobieństwo..
3 zadania ..
1. W szeregu u stawiamy losowo 4 mezczyzn i 3 kobiety. Oblicz prawd ze zadne dwie osoby
tej samej plci nie beda staly obok siebie.
No więc Ω= 7!
chyba.. a co dalej.. wiem, ze na pewno szereg musi zaczynać mężczyzna.. i na przemian
mężczyzna, kobieta ...
2. Mamy 10 ksiazek. wsrod ktorych są A, B i C. Ustawimy je losowo na pustej półce. Oblicz
prawdop, że książki A i B będą obok siebie w dowolnym porządku, natomiast C nie będzie
sąsiadować z żadną z nich.
2. Przy okrągłym stole ustawiono 10 kszeseł i posadzono 10 osób wśród osób są osoby A i
B. Oblicz prawd. , że osoby A i B będą siedziały obok siebie.
Bardzo mi zależy by ktoś zrobił to razem ze mną.. bo samo rozwiązanie mi nic nie da..

Dziękuję za życzliwość : ))
24 lis 23:08
Dwiekropki: Hmm.. jak coś pierwsze już mam.. bardzo proszę o pomoc.
24 lis 23:35
Kinia:
2/ moc A = 2! *10 *8! 10 -- bo na dziesieciu pozycjach mogą
moc Ω= 10! się znajdować bo stół okrągły
czyli ostatnie sąsiadują ze sobą też
P(A) = moc A / moc Ω
tak robilismy ostatnio na lekcji

poprzednie nie wiem

24 lis 23:58
Dwiekropki: niestety.. : ( tyle osób robi moje zadania.. : ( musi wyjść 7/45 : ( czyli0,1(5) .. a
Tobie wychodzi 0,(2) : ( ale dziękuję. : )
25 lis 00:04
Dwiekropki: a Nie! przepraszam! spojrzalam na inne zadanie! Wspaniale : ) Dziękuję. : ))
25 lis 00:04
Kinia:
nie

wychodzi własnie 2/9 a z tymi ksiazkami ma wyjśc 7/45
25 lis 00:14
Kinia:
2/znalazłam to drugie tez robilismy
nie bardzo go pokumałam ale Ci napisze

mocΩ=10! to wiem i Ty napewno też

moc A = 7*8*7! *2!
bo C moze przemieszczać się na osmiu pozycjach jak stoi
miedzy nimi jedna inna i na 7 pozycjach
jak miedzy nimi albo dwie lub trzy lub cztery itd inne
może coś z tego wykombinujesz ,bo tak nam Sor. tłumaczył


odp wyszła 7/45 ok spadam do lulu!
25 lis 00:21
b.: 1)
|Ω| = 7! (wszystkie permutacje ciągu 7 osób)
liczba zdarzeń sprzyjających = 4! * 3! (bo mężczyzn musimy ustawić na miejscach 1,3,5,7,
a kobiety na 2,4,6; na tych ustalonych miejscach mężczyźni/kobiety mogą być w dowolnej
kolejności)
wynik = 4!*3! / 7!
25 lis 13:27
Basia:
ad1.
jak sama zauważyłaś mężczyźni muszą stać na miekscach 1,3,5,7 a kobiety na miejscach
2,4,6
czyli n=4!*3! i P(A)=4!*3!/7!=1*2*3/5*6*7=1/35
26 lis 08:33