daroo00: Witam, mam taki problemik jak rozwiązać takie zadanko:
|x+2|+|2-x|>0 uwzględniając warunek iż x>2
24 lis 23:08
Dwiekropki: wiele zadań tego typu już było robione..
x∈(2,∞) zaznaczasz bna osi miejsca zerowe.. czyli -2 i 2
i tearz określasz przedziały..
Dla x∈(-∞,-2) luv dla x∈<-2,2) lub dlax∈<2,∞)
a skoromasz uwzglednic tylko jeden przedzial to bierzesz ostatni, prawda? i okreslasz
zanki dla liczb znajdujacych sie w tym przedziale. Czyli:
x+2 -2+x >0
i tylko rozwiazac : )
jak cos niejasne to prosze pytac : )
24 lis 23:14
daroo00: dobra rozumiem do momentu gdy zapisane jest:
x+2 -2+x > 0
ale dlaczego tam jest -2+x ? dlaczego sie znaki zmieniły ?
25 lis 08:22
karloz: bo dla x>2 druga wartość bezwzględna jest mniejsza od 0 co z definicji powoduje zmianę
znaku
25 lis 09:11
daroo00: a tak na chłopski rozum

?
25 lis 19:49
Dariusz: Wartosc bezwzgledna jest nieujemna, a jako, ze w tym wypadku nie bedzie =0 totez bedzie
dodatnia. Czyli wszystkie liczby x>2 spelniaja warunek
25 lis 20:50
daroo00: ale jakoś dalej nie mogę zrozumieć dlaczego zmienia się tam znak?
a jakby była nierówność bez tego warunku
|x+2|+|2-x|>0
albo
|x+2|+|2-x|>5
to wtedy jak? może ktoś tak krok po kroku wyjaśnić...
25 lis 21:01
FOX:
no to krok po kroku

Ix+2I ma miejsce zerowe x = - 2 na lewo od tego miejsca wartości <0
na prawo >0
a w I2 - xI m-ce zer x = 2
i co tu na lewo od tego miejsca wartości pod modułem dodatnie
bo jeżeli po moduł wstawiszliczby <2 czyli te z lewej to masz >0
a na prawo od 2 jakwstawisz >2 to pod modułem będziesz miał ujemne
OK

czyli jak ujemne zmieniasz znaki a jak dodatnie to nie
wtedy gdy pozbywasz się modułu

wystarczy

25 lis 21:09