funkcja
eloelo:
funkcja określona wzorem g(x)= −x+bx2−25 osiaga największą wartość dla argumentu 5 wyznacz
współczynnik b.
nie wiem co robie nie tak, ale wszystko do niczego wychodzi.
13 mar 23:41
Julek:
g(x) = bx
2 − x − 25
co jest sprzecznością, bo przy takim "b", nasza funkcja przyjmuje wartość najmniejszą, a nie
największą
| | 5 | | 60 | | 55 | |
fmin = 25b − 30 = |
| − |
| = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 mar 23:47
eloelo: | | 1 | |
niestety w odp. mam że b=10 a nie |
| , robię to zadanie już któryś raz i nie wiem, gdzie |
| | 10 | |
jest błąd.
proszę o pomoc!
14 mar 11:51