♦ Trzy liczby, których suma jest równa 45, tworzą ciąg artmetyczny. Jeśli drugą
Kalia : ♦ Trzy liczby, których suma jest równa 45, tworzą ciąg artmetyczny. Jeśli drugą liczbę
powiększymy o 3, a trzecią liczbę powiększymy o 9, to otrzymamy ciąg geometryczny. Wyznacz te
liczby.
13 mar 23:38
Lachu: zadanie jest proste
ciag jeest arytmetyczny wiec
x x+r x+2r −arytmetyczny
Sn=x+x+r+x+2r
45=3x+3r
r=15−x
x x+r+3 x+2r+9 −geometryczny
Wlasnosc ciagu gemoetrycznego to ze kwadrat wyrazu pomiedzy dwoma skrajnymi jest ich iloczynem
182=−x2+39x − po podstawieniu za r =15−x i wymnozeniu
nastepnie otrzymujemy −x2+39x−324
liczymy Δ=15
x1=12 x2=27
podstawiasz do pocztakowych rownan i masz
14 mar 00:20
Kalia : ok. dzięki za pomoc
14 mar 00:22
Kalia : ok. dzięki za pomoc
14 mar 00:22
Lachu: prosze
14 mar 00:24