♦ Zewnętrznie styczne okręgi o środkach S_1,S_2 i promieniach r_1,r_2 (r_1>r_2)
Kalia : ♦ Zewnętrznie styczne okręgi o środkach S1,S2 i promieniach r1,r2 (r1>r2) są styczne do
prostej l. Kąt między prostą przechodzącą przez środki okręgów i prostą l ma miarę 30o.
Wyznaczdługości promieni okręgów, jeśli wiadomo, że ich suma jest równa 24.
13 mar 23:37
tom:

łatwo zauważyć, że BC=2r
2 (ΔBCK jest "połową" Δ równobocznego), z podobieństwa ΔACL i Δ BCK
| | r1 | | 2r2+24 | | 1 | |
|
| = |
| 24−r2= |
| (2r2+24) stąd r2=6 r1=18 |
| | r2 | | 2r2 | | 2 | |
14 mar 01:26
filip:
22 kwi 14:02