Przez dowolny punkt D(różny od wierzchołków należący do podstawy AB trójkąta równoramiennego
ABC przeprowadzono proste prostopadłe do ramion, kóre przecinają je w punktach E i F. Wykaż że
wysokość poprowadzona na jedno z ramion trójkąta ma długośc równą |DE| + |EF|.
zaczęłam to zadanie ale nie wiem czy w dobrym kiedrunku ide
z twierdzenia Talesa:
| h | DE | ||
= | |||
| AG | AE |
| DE | DF | ||
= | |||
| AE | FB |
| AG | h | ||
= | |||
| AE | ED |
| AE | ED | ||
= | |||
| FB | DF |
proszę o pomoc
Najpierw zauważamy że ∡{ADE} = ∡{BDF} = ∡{ABG} = x
| ED | ||
cosx = | ||
| AD |
| DF | ||
cosx = | ||
| DB |
| GB | ||
cosx = | ||
| AB |
| GB | ED | DF | |||
= | + | // *cosx | |||
| cosx | cosx | cosx |