stereometria
dankaa1004: Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 40cm i tworzy z jego podstawą kąt α.
Oblicz pole powierzchni całkowitej tego walca, jeśli sinα = √33
13 mar 22:32
dankaa1004: sinα = √32 a nie sinα = √33
13 mar 22:34
Jack:

| | √3 | |
d=40cm i wiemy że sinα= |
| .
|
| | 2 | |
| | h | | √3 | | d√3 | |
1. sinα= |
| = |
| ⇒h= |
| =20√3.
|
| | d | | 2 | | 2 | |
z Tw Pit. łatwo policzyć 2r.
lub
| | √3 | |
2. Skoro sinα= |
| , to znaczy to, że α=60o.
|
| | 2 | |
| | 1 | | 2r | |
Zatem cosα= |
| = |
| ⇒r=d/4=10
|
| | 2 | | d | |
Pole też łatwo policzyć.
14 mar 00:54