geometria analityczna
Lachu: Obliczyc wspolrzedne pkt P ktory jest rowno odlegly od rzech pkt A=(−1;2) B=(−3;4) C=(5;8)
13 mar 22:27
Lachu: prosze


!
13 mar 22:53
bogumill2: moim zdaniem najlepiej wyznaczyc to konstrukcyjnie tzn. nanieś w układzie współrzędnych te trzy
punkty następnie połącz je ze sobą tworząc trójkąt. Możesz również narysowac okrąg do którego
trzy punkty będą należały .jeśli to zrobisz to zauważysz że prosta BC jest średnicą okregu a
jej środek będzie przechodził przez szukany punkt aby go obliczyc skorzystaj ze wzoru
s=(x1+x22) (y1+y22)
13 mar 22:55
tom:

ΔBCA jest prostokątny, więc pkt równoodległy od wierzchołków (czyli środek okręgu opisanego )
leży w połowie przeciwprostokątnej : wektor BC=[8,4] wektorBO=[4,2] stąd O=(1,6)
13 mar 22:57
Lachu: szczerze ja to robilem tak i sprobuje tez Twoja metoda ale zalezaloby mi zeby ktos znalazl mi
tutaj blad co robie zle

dochodze do tego ze AP=
√x2+y2+2x−4y+5
BP=
√x2+y2+6x−8y+25
CP=
√x2+y2−10x−16y+89
i porownoujac AP=BP wychodzi ze −4x+4y−20=0
i BP=CP to wychodzi 16x+8y−64=0 i nie wychodzi mi z tego ukladu moze mi ktos powiedziec gzie
robie bład
13 mar 22:57
Lachu: kurde zebym na takie cos na maturze wpadl dzieki serdeczne ..

tom i bogumili2
13 mar 23:00
Bogdan:
Punkt P równo odległy od punktów A, B, C jest środkiem okręgu opisanego na trójkącie ABC.
Po wstawieniu współrzędnych punktów A, B, C do równania okręgu x2 + y2 +ax + by + c = 0
otrzymujemy układ równań:
a − 2b − c = 5
3a − 4b − c = 25
5a + 8b + c = −89
Jego rozwiązaniem są liczby: a = −2, b = −12, c = 17, stąd mamy ogólne równanie okręgu:
x2 + y2 − 2x − 12y + 17 = 0. Jego środek jest szukanym punktem P.
Odp.: P = (1, 6)
14 mar 01:04