ZNAJDŹ WZÓR FUNKCJI KWADRATOWEJ
bogumill2: prosze o pomoc
Wykres funkcji kwadratowej do którego należą punkty A i B, jest symetryczny względem prostej
x=1. Zapisz wzór funkcji w postaci kanonicznej oraz podaj współrzędne wierzchołka paraboli.
A(−1,0) B(0,6)
13 mar 22:14
Lachu: | | x1+x2 | |
wiesz ze jesli xw= |
| czyli ze wzoru wiesz ze drugie miejsce zerowe ma wspolrzedne |
| | 2 | |
3;0
czyli iloczynowa to y=a(x+1)(x−3) i podstawiasz za x i y wspolrzedne pkt B lub A
13 mar 22:24
Lachu: yw= −Δ/4a
13 mar 22:25
bogumill2: dzięki
13 mar 23:01