planimetria
Natalia: Dany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie przy wierzchołku C równym 120 stopni. Oblicz pole
tego trójkąta, wiedząc, że promień okręgu opisanego na nim jest równy 12.
Próbowałam sama coś obliczać i czy to możliwe, by wynik był 452,16?
13 mar 21:15
Jack:

ΔABC ≈ ΔABO (te same kąty i wspólny odcinek AB) − są przystające.
ACBO jest rombem, więc odcinek AB dzieli CO na połowy. Skoro CO jest promieniem, to jego połowa
jest wysokością ΔABC.
∡OBC=β jest równy 60
o (z własności rombu).
Pole AOBC = a
2 * sin β
Pole trójkąta jest połową pola rombu.
13 mar 22:18
Natalia: Nie wiem ile wynosi a.

Z Pitagorasa też mi ewentualnie tylko jakieś
√108 wychodzi.
13 mar 22:38
Jack: 
a to promień R=12.
13 mar 23:39