równania i nierówności
gabi :) :
proszę o pomoc w zadaniu :
znajdź trzy takie liczby, żeby ich suma wynosiła 24 i aby pierwsza stanowiła 50% drugiej, a
dziekuje za pomoc
13 mar 20:51
fruu: a+b+c=24
a=0,5b
b=32c
13 mar 20:56
gabi :) :
odpowiedzi się nie zgadzają
13 mar 20:58
fruu: jaki jest wynik w odpowiedziach, rozpisze sobie to na kartce
13 mar 21:01
gabi :) : | | 7 | | 1 | | 5 | |
5 |
| , 11 |
| , 7 |
| |
| | 13 | | 13 | | 13 | |
mi również to nie wychodzi =/
13 mar 21:04
fruu: a+b+c=24
a=0,5b
32b=c
13 mar 21:08
Lachu: macie zle zapisane a=2b 3/2b=c 2b+b+3/2b=24 b=5 i 1/3
13 mar 21:15
Lachu: ojj soory nie zauwazylem odp tez mi zle wyszlo
13 mar 21:16
gabi :) :
mimo pewnych watpliwosci dzieki za pomoc
13 mar 21:17
Lachu: hmm albo mi dobrze wyszlo
13 mar 21:18
Lachu: czekaj 5 1/3 to jest 5 7/13 chyba
13 mar 21:18
Lachu: z nie... osmieszylem sie
13 mar 21:19
fruu: a+b+c=24
a=0,5b
b=32c
b=32c
2b=3c
c=23b
510b+23b+b=24
13 mar 21:22
Lachu: ja juz mam

juz pisze wyszlo mi
13 mar 21:23
13 mar 21:24
Lachu: 3b+6b+4b=144 a to jest 13b=144 czyli b =11 1/13
13 mar 21:26
gabi :) : hmm.. już się w tym pogubiłam nie wiem za bardzo co do czego w tej sytuacji...
13 mar 21:36
fruu: a+b+c=24
a=0,5b
b=32c
masz az 3 rownania, masz tez trzy niewadome... trza to obliczyc
pod niewiadome z rownania a+b+c=24 chcemy podstawic cos, zeby niewiadomych bylo mniej
a+b+c=24 za a podstawie 0,5b
0,5b+b+c=24
1,5b+c=24
dalej chce podstawic cos za c, wylicze sobie c z rownania b=32c
b=32c
2b=3c
c=23b podstawie to do glownego rownania
1,5b+23b=24
1510b+2030b=24
4530b+2030b=24
6530b=24
2530b=24
216b=24
136b=24
13b=144
b=14413
b=11113
1,5b+c=24
1510*14413+c=24
2160130+c=24
1680130+c=24
16813+c=24
c=24−16813
c=7513
a=0,5b
a=510*14413
a=720130
a=5713
13 mar 22:11
fruu: jasniej juz nie moglem ^^
13 mar 22:11
Lachu: szczerze bardzo skomplikowanie to zrobiles mysle ze moj sposob latwiejszy i wszystko w 1
rownaniu
13 mar 22:12
fruu: Lachu, samo b lato wyliczyc, wylicz pozostale...
13 mar 22:13
13 mar 22:17
Lachu: | | 1 | | 2b | | 1 | | 5 | |
proste jesli b to 11 |
| to c= |
| wiec podstawiasz ze U{2*11 |
| {3}=7 |
| ? |
| | 13 | | 3 | | 13 | | 13 | |
dobrze mysle ?
13 mar 22:18
Lachu: poprostu za b podstawiasz do wzoru do c a jesli chodzi o wspolczynnik A to jest on 2 razy
| | b | |
mniejszy niz b czyli a= |
| |
| | 2 | |
13 mar 22:21
fruu: baaa
ale jezeli ktos sie pomylil przy wyliczaniu tak jak gabi, to cale zadanie szlo sie pitolic
wytlumaczylem jej krok po kroku ^^
13 mar 22:21
Lachu: no tak

tylko ja wychodze z zalozenia ze najtrudniej znalezc sposob na zadanie a obliczenia
juz trzeba cwiczyc chociaz samemu mi nie wychodzi czasami
13 mar 22:29
gabi :) : za drugim razem gdy sama liczyłam też mi wyszło dobrze!

dziekuuuje
13 mar 22:34