matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
ola:
xarcsinx
∫
√
1−x
2
13 mar 20:21
bibi:
xarcsinx
dx
∫
dx=|x=sint;arcsinx=t;
=dt|=∫t*sintdt=|u=
√
1−x
2
√
1−x
2
t,du=dt,dv=sintdt,v=−cost|=−tcost+∫costdt=tcost+sint+c=arcsint*cos(arcsinx)+x+c
13 mar 21:07