podaj liczbę rozwiązań równania
olafasola666:
a) x
3=27x
b) x
3−12x=12x
2−x
c) (x−2)
2+(2x+1)
2=0
proszę o pomoc!
z góry dziękuję!
13 mar 20:07
Jack: Generalnie, wszystko na jedną stronę i redukcja

w a) x przed nawias
w b) x przed nawias, potem delta
w c) redukcja a potem delta
13 mar 20:11
fruu: x3−27x=0
x(x2−27)=0
x=0 lub x2=27
x=√27 lub x=−√27
x=3√3 lub x=−3√3
13 mar 20:12
olafasola666:
fruu − niestety nie wychodzi ani x=0 ani x=3√3 lub x=−3√3
13 mar 20:20
Jack: pytanie było podaj liczbę rozwiązań, więc pewnie w a) wychodzi 3
13 mar 20:21
fruu: w tym podpunkcie sa 3 rozwiazania, bo masz podac liczbe rozwiazan ^^
13 mar 20:22
olafasola666: haha

moja głupota

przyznaje

sorki, i dziekuje za pomoc!
13 mar 20:22
Afr0: Wiem, że to stary temat, ale może się komuś przyda:
b)
x
3−12x=12x
2−x
x
3−12x
2−11x=0
x(x
2−12x−11)=0
x
2−12x−11=0
Δ=144+44=188
skoro delta jest większa od 0, to będą 2 rozwiązania + 1 rozwiązanie x=0
Odpowiedź: 3 rozwiązania
Dla mnie te zadanie wyglądałoby o dużo lepiej gdyby wyjściowo wyglądało tak:
x
3−12=12x
2−x

c)
(x−2)
2+(2x+1)
2=0
x
2−4x+4+4x
2+4x+1=0
5x
2+5=0
5x
2=−5
x
2=−1 (sprzeczność)
Odpowiedź: Brak rozwiązań
3 sty 19:55
dd: −x2+4x=0
8 sty 18:52