kanoniczność funkcji
kama11: Hejka

Mam takie zadanka

, może ktoś mi pomoże

1. Podaj postać kanoniczną i iloczynową funkcji f(x)=3x
2+6x−9
oraz:
2. Dana jest funkcja w postaci f(x)=2x
2+bx+c. Znajdź takie wartości współczynników b i c, dla
których miejscami zerowymi podanej funkcji są liczby −1 i 3.
Z góry baardzo dziękuję
13 mar 19:48
fruu: f(x)=3x2+6x−9
Δ=b2−4ac=36−4*3*(−9)=36+108=144
√Δ=12
x1=−6−126=−186=−3
x2=−6+126=66=1
y=3(x+3)(x−1) postac iloczynowa
13 mar 19:54
kama11: HEEEJ

Czy ktoś mi pomoże


Ja tego jeszcze nie miałam na lekcjach, a muszę to rozwiązać, by zaliczyć matme
13 mar 19:55
bogumill2: 1. postac kanoniczna funkcji y=3x2+6x−9 to y=3(x+1)2−12
Aby przekształcic wzór z postaci ogólnej do kanonicznej posługujemy się dwoma wzorami
p=−b2a oraz q=−b2−4ac4a. Ze wzoru możemy wyczytac że a=3, b=6 c=−9. Otrzymane
wartości p i q podstawiamy do wzoru y= a(x−p)2 +q. Wynik jest postacią kanoniczną
2
13 mar 20:33
bogumill2: 2)Szukane współczynniki to b= −4 i c=−6. Wzór ogólny ma postac y= 2x
2−4x−6
Miejsca zerowe mają współrzędne x
1=(−1,0) oraz x
2=(3,0).Korzystając ze wzoru p=
x1+x22
obliczamy p.Następnie wykorzystując wzór p=−
b2a obliczamy b. Następnie wszystkie dane
podstawiamy do wzoru w wyniku czego otrzymujemy 0=2*(3)
2−4*3+c.Obliczamy c.
13 mar 21:07
kama11: Hej. to fruu źle mi zrobił(a)

bo ja nie wiem które jest dobrze zrobione
14 mar 06:45
anmario: Jedno i drugie

Fruu zajęła się postacią iloczynową a Bogumill2 kanoniczną. To po prostu dwa różne sposoby
przedstawiania funkcji kwadratowej
14 mar 06:54
kama11: A no tak

Dopiero teraz zauważyłam

Dziękuję Wam
14 mar 06:58
cita:
ktoś umie to rozwiązać ? Podaj wyróżnik , miejsca zerowe oraz współrzędne wierzchołka
funkcji
kwadratowej . y= −3x2+6x+9
y=−x2+4x+3
13 sty 17:15
J: Wyróznik Δ = b
2−4ac
| | −b − √Δ | | −b + √Δ | |
Miejsca zerowe ( jesli istnieją): x1= |
| ; x2= |
| |
| | 2a | | 2a | |
13 sty 17:20
cita: ktoś pomoże ?
13 sty 17:25
elka:
Zapisz wzór
funkcji kwadratowej za pomocą dwóch pozostałych postaci. y=2x2+4x+4
13 sty 17:33
olka: jak to rozwiązać 3x2−27=0
13 sty 17:36
Janek191:
3 x2 − 27 = 0 / : 3
x2 − 9 = 0
( x −3)*( x + 3) = 0
x − 3 = 0 lub x + 3 = 0
x = 3 lub x = − 3
==============
13 sty 17:40
Janek191:
y = 2 x
2 + 4 x + 4
a = 2 , b = 4 , c = 4
q = 2*(−1)
2 + 4*(−1) + 4 = 2 − 4 + 4 = 2
lub
| | − Δ | |
q = |
| , gdzie Δ = b2 − 4a*c = 42 − 4*2*4 = − 16 |
| | 4a | |
więc
Postać kanoniczna: y = a*( x − p)
2 + q
czyli y = 2*( x + 1)
2 + 2
=====================
Δ = − 16 < 0 − funkcji nie da się zapisać w postaci iloczynowej, bo nie ma miejsc zerowych.
13 sty 17:46