potęgi
alicja: Oblicz:
proszę o wytłumaczenie
| (315+313) *29 | |
| |
| (314*312) *1024 | |
13 mar 19:47
michał kas : dobra pomagam
13 mar 19:49
alicja: dziękuje
13 mar 19:51
michał kas : a nie pomyliłaś się w przepisywaniu co

?
13 mar 20:01
alicja: nie jak nauczyciel rozwiazywal to wyszlo 3/2 ale nie wiem wlasnie skad sie to wzielo
13 mar 20:06
alicja: a nie masz racje w mianowniku zamiast mnozenia ma byc dodawanie przepraszam
13 mar 20:07
michał kas : no właśnie
13 mar 20:08
michał kas : to napisać ci
13 mar 20:08
michał kas : | | 313(32+1)*29 | |
1) KROK |
| |
| | 312(32+1)*210 | |
13 mar 20:10
michał kas : | | 313*10*29 | |
2) |
| =313−12*29−10 |
| | 312*10*210 | |
3*2
−1=3*0,5=1,5
10 się skraca
13 mar 20:13
michał kas : w tym pierwszym chodzi aby wyłączyć największy wspólny czynnik przed nawias
13 mar 20:14
alicja: no tak przeciez wyciagam przed nawias

dziekuje Ci jestem bardzo wdzieczna
13 mar 20:14
michał kas : nie ma za co
13 mar 20:15
alicja: | | 319 | |
a mam pytanko jak mam |
| to jak to skrocic? |
| | 99 | |
13 mar 20:19
alicja: 99=(32)9=318?
13 mar 20:20
Jack: zamień mianownik na {32}9
13 mar 20:20
michał kas : 9
9=(3
2)
9=3
18
13 mar 20:22