zadanie
witek39: Napisz wzór funkcji liniowej, której wykres przechodzi przez punkty A=(1;7) i
B=(−2, −2), a następnie:
a) sporządź jej wykres
b) wyznacz jej miejsca zerowe
c) wyznacz przedział, w którym funkcja ta przyjmuje wartości nieujemne
d) oblicz pole trójkąta ograniczonego wykresem tej funkcji i osiami układu współrzędnych .
13 mar 19:43
michał kas : a jeszcze chcesz podpunkt d) co

?
13 mar 19:47
witek39: jak najbardziej bo to całość jako jedno zadanie
13 mar 19:53
bogumill2: Wzór funkcji liniowej której wykres przechodzi przez podane punkty to y=3x+4
a)narysuj sam
b) 0=3x+4 czyli x0=−43
c)x∊(−43,∞)
d)korzystamy ze wzoru na pole trójkąta P=12ah czyli P=12*(43*4)
P=83
13 mar 21:44
13 mar 21:45