zadanbia
witek39: MAM KILKA ZADAŃ NA ZALICZENIE SEMESTRU I PROSZĘ WAS O POMOC
To jedno z nich
Znajdź wzór funkcji liniowej, której wykres:
a) jest równoległy do wykresu funkcji y=3x+1 i przechodzi przez punkt A=(2;4)
b) jest równoległy do wykresu funkcji y= −2x+1 i przechodzi przez punkt B=(1;3)
c) jest równoległy do wykresu funkcji y=−13x+2 i przechodzi przez punkt C=(6;0)
13 mar 19:34
bogumill2: a) y=3x+1 równoległy wykres do niego i przechodzący przez punkt A to y=3x−2
Zgodnie z definicją wykresy funkcji liniowej są do siebie równoległe gdy a1 = a2
tak więc współczynnik a pozostaje bez zmian natomiast b obliczamy podstawiając wartości
x i y
b) y=−2x+1 równoległy wykres do niego i przechodzący przez punkt B to y=−2x+5
c) y=−13+2 równoległy do niego wykres i przechodzący przez punkt C to y=−13+2 ( taki
sam)
13 mar 20:07
witek39: dziękuję ,
13 mar 21:47
witek39: mam jeszcze inne i je też muszę rozwiązać
13 mar 21:49
bogumill2: no to wrzuc sprawdzimy
13 mar 22:01