?
Alv: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x) = sin
2x − sinx
Ktoś pomoże?
13 mar 19:31
fruu: sinx = t
t2−t=0
Δ=1
√Δ=1
t=1−12=0
t=1+12=1 − wierzcholek, czyli wartosc maxymalna
13 mar 19:43
fruu: sorka, na wierzcholek mi sie wzor pomylil
y= −Δ4a=−14
13 mar 19:47
Alv: Dzięki
13 mar 19:47
Alv: A i wierzchołek to będzie wartość minimalna w tym przypadku bo a>0
13 mar 19:51
Alv: | | 1 | |
A tak teraz patrzę na odpowiedzi do zadań i powinno wyjsć <− |
| ; 2> a nie tyle ile mi |
| | 4 | |
| | 1 | |
wyszło czyli <− |
| ; ∞) . O czym jeszcze zapomniałem? |
| | 4 | |
13 mar 19:55
fruu: najmniejsza wartosc masz z wiercholka, a maksymalna to hum... jakos to sie obliczalo. jeszcze
chwileczke i moze sobie przypomne jak
13 mar 19:56
fruu: juz wiem!
pod x podstawiasz 1 a potem − 1
f(x)=t2−t
f(1)=1−1=0
f(−1)=1−(−1)=2
13 mar 19:59
fruu: a 1 i −1 daltego, ze sin przyjmuje wartosci od 1 do −1
13 mar 19:59
Alv: Na to bym nie wpadł, wielkie dzięki
13 mar 20:03