zadanka -> liczby rzeczywiste
Ausbildung: Witam wszystkim, mam problem z kilkoma zadankami, proszę o pomoc i z góry dziękuje. Oto one:
Zad1. a) Jeśli w liczbie dwucyfrowej x zmieniamy kolejność cyfr, to otrzymamy liczbę y.
Udowodnij że suma liczb x i y jest podzielna przez 11.
b) Jeśli cyfry liczby trzycyfrowej x zapiszemy w odwrotnej kolejności, to otrzymamy liczbę y.
Udowodnij że różnica liczb x i y jest podzielna przez 99.
Zad 2. Liczba x jest niewymierna. Udowodnij, że:
a) liczba k*x, gdzie k∊C\{0}, jest niewymierna
b) liczba x+w, gdzie w∊W, jest niewymierna
Zad 3. Wykaż, że a+b=−2, jeżeli:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a = |
| + |
| +........+ |
|
|
| | 1+ √2 | | √2+ √3 | | √99+ √100 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
b = |
| − |
| + ......+ |
| |
| | 1 − √2 | | √2 − √3 | | √99+ √100 | |
13 mar 19:24
fikuś: 1). x=10a+b
x+y=11a+11b = 11(a+b)
y=10b+a
13 mar 19:29
Ausbildung: dzieki, a wie ktoś może jak zrobić zadanie 2, 3
13 mar 23:17
Jack: w 2a k jest liczbą zespoloną?
13 mar 23:37
Ausbildung: nie, k jest pomnożone przez x
13 mar 23:49
Jack: ok, ale k∊C\{0} , gdzie C − to zespolona? Całkowite się zwykle przez Z oznacza, zespolone
przez C.
13 mar 23:51
Ausbildung: nauczycielka nam podała tak jak napisałem, czyli pewnie jest zespolona
13 mar 23:53
Lachu: ja juz robilem to zadanie juz Ci napisze tez mi koles na matmie dal
14 mar 00:02
Lachu: patrz pod b robisz tak ze 100 a + 10b+ c=x y=100c +10b+ a x−y= 99a−99c 99(a−c)
14 mar 00:05
Lachu: a w 3 zadaniu musisz dodac pierwszy wyraz z a z pierwszym wyrazem z b potem 2 wyraz z a z
drugim wrazem z b nastepnie 3 wyraz a z 3 wyrazem b oraz 99 wyraz z a z 99 wyrazem z b i
wtedy zobaczysz zaleznosc i to moze byc jako potwierdzenie
14 mar 00:07
Jack: | | 1 | | 1 | | 1 | |
3. a= |
| + |
| +... + |
|
|
| | 1+√2 | | √2+√3 | | √99+√100 | |
Rozszerzamy ułamki przez to co w mianowniku ale z przeciwnym znakiem (możemy przestawić pierw
kolejnością wyrazy w mianownikach,żeby uniknąć minusów).
a= (
√2−
1)+(
√3−
√2)+(
√4−
√3)+... +(
√100−
√99)=
Zauważmy, że sporo wyrazów się skraca. Zostanie a=−1+10=9
b analogicznie, tyle że pojawią się minusy...
| | 1+√2 | | (√2+√3) | | (√3+√4) | | (√4+√5) | |
b= |
| − |
| + |
| − |
| +
|
| | −1 | | −1 | | −1 | | −1 | |
| | (√5+√6) | | (√6+√7) | | (√99+√100) | |
+ |
| − |
| +...+ |
| =
|
| | −1 | | −1 | | −1 | |
= −
1−
√2+
√2+
√3−
√3−
√4+
√4+
√5−
√5−
√6+
√6+
√7−...−
√99−
10=1−10=−11
stąd a+b = 9−11=−2
14 mar 00:12
gh:

≤
∞ΩΔΩΩΩΩΩ
23 wrz 14:27