pomocy
Jajaja: rozlóż na czynniki
x6−3x4+3x2−1
13 mar 19:05
Godzio: x6 − 1 = (x2−1)(x4 + x2 + 1)
−3x4 + 3x2 = −3x2(x2−1)
wspólny czynnik => (x2−1)
= (x2−1)(x4 + x2 + 1 − 3x2) = (x2−1)(x4 − 2x2 + 1) = (x−1)(x+1)(x−1)2= (x−1)3(x+1)
13 mar 19:32
fruu: Godzio, wszedzie znajdziesz wzor skroconego mnozenia =P
13 mar 19:33
Jack: x6−1−(3x4−3x2)=
(x3−1)(x3+1)−3x2(x2−1)=
(x−1)(x2+x+1)(x+1)(x2−x+1)−3x2(x−1)(x+1)=
(x−1)(x+1) * [(x2+x+1)*(x2−x+1)−3x2]=.....
13 mar 19:36
Jack:
13 mar 19:37
Jajaja: ale własnie chodziło mi o to skad sie ten wzór zkr mnozenia wziol

dzięki
13 mar 19:37
Godzio: to akurat sobie wymnożyłem i przepisałem gotowe przekształcenie
13 mar 19:42
Jajaja: (x−1)(x
2+x+1)(x+1)(x
2−x+1)−3x
2(x−1)(x+1)=

i dalej nie wiem skad sie to wzielo?
13 mar 19:44
Godzio: (x−1)(x+1) zostało wyłączone przed nawias
13 mar 19:46
Jajaja: ok a dalej?
13 mar 19:56
Jajaja: co zrobic z tym drugim nawiasem?
13 mar 19:58
Godzio: wymnożyć i zredukować
13 mar 20:01
Jajaja: ok

dzieki
13 mar 20:01