Ciagi
Celina: hej bardzo prosze o pomoc

dowiesc ze w ciagu 1, 2, 4, 8, 16, 23, 28, ... w ktorym kazdy kolejny wyraz powstaje z
poprzedniego przez dodanie sumy cyfr, nie wystepuje liczba 2007.
bardzo prosze o pomoc
13 mar 18:59
Che: ten ciąg jest dobrze napisany? 16+16 to 32 a nie 23 i skąd to 28
13 mar 19:22
Jack: 16+7=23 − bo poprzednia liczba plus suma jej cyfr.
13 mar 19:28
Celina: ciag jest dobrze zapisany i wlasnie na tym polega caly problem zadania bo on nie jest ani
arytmetyczny ani geometryczny i nie wiem jak jego wzor zapisac.
do kazdego nastepnego wyrazu bierzemy poprzedni i dodajemy sume cyfr tego poprzedniago dlatego
a5=16 a6=16 + 6 + 1=23
a7= 23 + 3 +2=28
a8=28 + 2+ 8=38
a9=49 itd
13 mar 19:31
Celina: umie to ktos zrobic

blagam ja juz nad tym sie mecze 2 godziny i jeszcze nic nie
wymyslilam:(:(
13 mar 20:08