pomocy
kaaasia: ZRÓBCIE MI TO PROSZE
pROSZ♥E O POMOC !Dane są zbiory liczb rzeczywistych:
A = {x : x + 2 〈 3}
B = {x : (2x −1)3 ≤ 8x3 −13x2 + 6x + 3}
Zapisz w postaci przedziałów liczbowych zbiory A, B, A∩ B oraz B − A.
13 mar 18:16
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: A: x+2<3
x<1
A= (−∞,1)
13 mar 18:18
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: B: 6x−3<8x3−13x2+6x+3
8x3−13x2+6<0
13 mar 18:21
Jack: w b) powinny się skróbić x3.. sprawdź czy dobrze podniosłaś (2x−1)3
13 mar 18:22
kaaasia: własnie chyb to nie tak.. bo ja tez tak robiłam ale odpowiedź jest inna zbiór A=(−5,1)
a zbiór B<−2,2> tylko, że nie wiem jak to wszyło

Poza tym tutaj (2x−1)
3 jest chyba wzor skroconego mnożenia
13 mar 18:23
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: B powinno wyglądać tak : 8x3−13x2+6≥0 przepraszam za pomyłkę
13 mar 18:23
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: to zmieniało by postać rzeczy to tam, jest potęga 3 ?
13 mar 18:24
kaaasia: w tym (2x−1)3 wychodzi mi 8x3 − 6x2 − 1 i co dalej ?
13 mar 18:25
kaaasia: tak
13 mar 18:26
kaaasia: to wiesz jak to zrobic?
13 mar 18:30
!!!!rybcia!!!!!!!!!!!: tam wychodzi 8x3−12x2+6x−1
(a−b)3 = a3−3a2b+3ab2+b3
13 mar 18:32
kaaasia: no tak
13 mar 18:33
kaaasia: i wiesz jak to dalej ? bo ja sie jakos gubie

za każdym razem wychodzi mi inaczej
13 mar 18:45
Jack: b. (2x −1)3 ≤ 8x3 −13x2 + 6x + 3
8x3−12x2+6x−1≤8x3 −13x2 + 6x + 3
x2≤4
czyli x ∊[−2,2]
13 mar 19:24