Granica
Problem:
limtgx
tg2x=

z tym że prosił bym o inny sposób niż podstawianie za tgx=1+t
chciałbym zobaczyć jak to zrobić Delopitalem
13 mar 18:02
Problem: podbijam
13 mar 18:16
Jack: lim tgα
tg2α= lim e
tg2α*ln (tg α)= (*)
| | π | |
wiemy, że |
| <1 więc ln (tg α)<0
|
| | 4 | |
(*)=lim e
−∞=e
0=1
13 mar 18:36
Jack: ehh końcówka...
[ e−∞]=0
13 mar 18:37
Jack: nadal jest błąd...
13 mar 18:39
Jack: (*)= e
lim tg2α*ln( tgα)
| | ln tg α | | 0 | |
lim tg2α*ln( tgα)=[∞*0]=lim |
| =[ |
| ] H =
|
| | | | 0 | |
| | | |
lim |
| =
|
| | | | cos22α | | 1 | | −2* |
| *( |
| ) | | | sin22α | | cos22α | |
| |
Zatem wracając......... (*)= e
lim tg2α*ln( tgα)=
e−1
13 mar 19:05
Problem:
z tym że tg45=1 a nie 0 więc dalej jest błąd
14 mar 13:32
Jack: w którym miejscu? Wydaje mi się że liczę już w ostatnich krokach tylko tgα.
Prz d'Hospitalu z kolei jest ln tgα = ln 1 =0
14 mar 13:35