pole i objetosc
dawidek: prosze o pomoc , oblicz objetosc i pole powierzchni calkowitej graniastoslupa prawidlowego
czworokatnego ktorego przekatna ma dlugosc 18cm i tworzy z podstawa kat 60stopni
13 mar 16:41
WojciechS: skorzystaj z własności trójkąta 30o 60o 90o
podstawa to kwadrat
18 = 2a (przekątna graniastosłupa)
9 = a (krawędź boczna)
9√3 = d (przekątna podstawy)
na tej podstawie dasz już rade samodzielnie obliczyć?
13 mar 16:50
dawidek: nie dam rady prosze o pomoc HELP
13 mar 18:16
anmario:
Najpierw popatrz sobie tutaj:
https://matematykaszkolna.pl/strona/971.html
Przeczytaj to wszystko, ale szczególną uwagę zwróć na to jaką bryłą jest graniastosłup
prawidłowy czworokątny. Jak widzisz, podstawą takiego graniastosłupa jest kwadrat − wszystkie
graniastosłupy prawidłowe mają w podstawie wielokąt foremny (czyli taki, który wszystkie boki
i kąty ma takie same)
Jeżeli dana jest przekątna tego graniastosłupa oraz informacja, że kąt, który tworzy z podstawą
ma 60 stopni to wiadomo, że ta przekątna, przekątna kwadratu, który jest podstawą oraz krawędź
boczna tego graniastosłupa tworzą "połówkę" trójkąta równobocznego, krawędź boczna tego
graniastosłupa jest oczywiście jego wysokością. Zapewne wzór na wysokość trójkąta
równobocznego jest Ci znany. Zauważ też, że przekątna kwadratu, który jest podstawą tego
graniastosłupa musi mieć długość równą połowie długości przekątnej tego graniastosłupa (czyli
9 cm) Najlepiej pomału narysuj to wszystko i myślę, że załapiesz. Około południa popatrzę, czy
poczyniłeś jakieś postępy, pozdrawiam
14 mar 07:08