MMM
ZADANIE DLA FIZYKA ! POMOCY ..: Tramwaj poruszający się z prędkoscia 20 m/s podczas hamowania ma opóźnienie ruchu równe 4
m/s2.
a) Ile wynosi czas hamowania do zatrzymania się tramwaju?
b) Ile wynosiła droga hamowania tramwaju ?
13 mar 15:32
Gustlik: Dane:
v
1 = 20 m/s
v
2 = 0
a = −4 m/s
2
Δv = v
2−v
1 = 0−20 = −20 m/s
| | Δv | | Δv | |
ad a) a = |
| → t = |
|
|
| | t | | a | |
ad b)
Prędkość średnia dla ruchu jednostajnie zmiennego:
| | v1+v2 | | 20+0 | |
vśr = |
| = |
| = 10 m/s
|
| | 2 | | 2 | |
s = v
śrt = 10 * 5 = 50 m.
25 mar 00:41
SYLWIA!: A może to tez umiecie.? ; )
1)kopnięty z prędkością początkową V0=8m/s przedmiot ślizgał się po podłożu w linie prostej
przez t=3s aż sie zatrzymał
a) narysuje i nazwij siły działające na ciało
b) podaj przyśpieszenie jego ruchu
c) oblicz wartość współczynnika tarcia
2)Po poziomej szosie jedzie ruchem jednostajnym prostoliniowym auto o masie 1200kg. siła
napędzające auto ma wartość 5000N.
a) narysuj i nazwij wszystkie sily dzialajace na auto w czasie jego ruchu.
b) podaj sile wypadkowa
c) ile wynosi ciezar ciala?
d) podaj wartosc sil oporu działacych na samochod w czasie jazdy wspolczynnik tarcie
kinetycznego
Prosze.. ; /
25 mar 21:23