Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu zadania !!
Lemur: Dany jest zbiór wszystkich dwucyfrowych liczb naturalnych. Oblicz prawdopodobieństwo, że losowo
wybrana z tego zbioru liczba jest podzielna przez 6 lub 8.
13 mar 15:19
Jack: Ω − wszystkie liczby dwucyfrowe.
Policz ile jest:
ilość liczb podzielnych przez 6 + ilośc liczb podzielnych przez 8 − ilość liczb podzielnych
przez 6*8.
13 mar 15:37
Lemur: co zrobić dalej bo nie wiem
13 mar 16:35
Jack: policzyć ile jest tych liczb
13 mar 17:01
Jack: ile jest liczb podzielnych przez 6 (dwucyfrowych)?
13 mar 17:03
Lemur: liczb podzielnych przez 6 mamy 16, a podzielnych przez 8 mamy 12
13 mar 18:49
Jack: super, a podzielnych jednoczesnie przez 6 i 8 (czyli krotności 6*8=48)?
13 mar 19:08
Lemur: podzielnych jednocześnie przez 6 i 8 są 3 liczby. Tylko nie rozumiem tego (czyli krotności
6*8=48)
13 mar 19:37
Jack: musimy odjąć krotności 6*8 (czyli 6 i 8), ponieważ zliczając osobno krotności 6 i osobno
krotności 8 policzyliśmy kilka wyrazów podwójnie... No właśnie te, którą są krotnościami
jednoczesnie 6 i 8

Wśród liczb dwucyfrowych są dwie krotności 6*8=48. Są to właśnie 48 i 96.
Dlatego żeby policzyć ilość liczb podzielnych przez 6 LUB 8 musimy to wszystko uwzględnić. Stąd
mamy, że 16+12 −2 = ileś tam. Mam nadzieję że dobrze zrobiłeś wcześniejsze rachunki
13 mar 19:42
Lemur: mniej więcej rozumiem

A wtedy jakie mamy prawdopodonieństwo ?
13 mar 19:49
marcin13519: oblicz prawdopodobieństwo wylosowane spośród wszystkich liczb dwucyfrowych liczby, której suma
cyfr jest równa 6.
13 lis 11:11
marcin13519: rzucam 2 razy kostką do gry, oblicz prawdopodobieństwo wypadnięcia sum oczek=7.
13 lis 11:14