Ewa: Niektóre odtwarzacze płyt kompaktowych mają możliwość odtwarzania utworów w przypadkowej
kolejności. Na pewnej pycie jest 10 utworów. Oblicz prawopodobieństwa, że jeśli
wybierzemy odtwarzanie w przypadkowej kolejności to:
A) utwór ostatni będzie pierwszy a pierwszy ostatni
B) pierwszy i ostatni zostaną odtworzone obok siebie
24 lis 20:12
Basia:
N=10!
nA=8!
P(A)=8!/10!=1/90
b)
wybierasz dwa miejsca obok siebie z 10
możesz to zrobić na 9 sposobów (1,2) (2,3).....(9,10)
na kazdej parze miejsc możesz ustawić utowory u1 i u10 na 2 sposoby
pozostałe 8 dowolnie czyli na 8! sposobów
nB=2*9*8!
P(B)=2*9*8*!/10!
P(B)=2*9/9*10=1/5
26 lis 11:16
Marta: Odda mi 50 zł gdy jej pożyczę ?
18 sie 20:55
zm:
Jak jest osobą
uczciwą, to odda
18 sie 20:59