matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciagi
Ulusia :)):
A jezeli to było by takie zadanie a−n=2*5
n+1
13 mar 08:27
b.:
ciąg a
n
= 2*5
n+1
jest geometryczny
a
n+1
napisz wzór na a
n+1
, oblicz iloraz
i sprawdź, że jest on stały (nie zależy
a
n
od n) [stokrotka]
13 mar 09:58
Ulusia :)):
czyli to tak ; a
n
+
1
=2*5
n+1+1
2*5
n+2
/2*5
n+1
13 mar 11:09
Ulusia :)):
13 mar 11:09
b.:
2*5
n+2
no dobrze, i ile się równa
? (podpowiedź: skróć co się da)
2*5
n+1
13 mar 19:46