DanusiA: pomóżcie

nie umiem rozwiązać tych dwóch zadań z wyrażeń wymiernych.
Zad.1. Artur potrzebuje 10 godzin na pomalowanie pokoju, a Darek zrobiłby to w 6 godzin.
Ile czasu zajęłoby im pomalowanie pokoju, gdyby pracowali razem

Zad.2. Dwie koparki pracując razem, wykonują wykop w ciągu 8 dni. Gdyby pracowała tylko
pierwsza z nich, wykop powstałby w ciągu 12 dni. Ile czasu zajęłoby wykonanie wykopu
drugiej koparce
24 lis 19:38
Michu: Podpowiedź: Pomyśl, jaką część pracy wykonuje dziennie jedna osoba (lub koparka)
24 lis 20:07
mietek:
25 lis 09:13
karloz: jeśli dobrze kombinuję to wyjdzie coś takiego:
Artur maluje pokój w 10h więc pomaluje 1/10 pokoju w godzinę
Darek maluje pokój w 6h więc pomaluje 1/6 pokoju w godzinę
ilość godzin, w jakich pomalują pokój razem oznaczmy przez x
i teraz
(1/10)*x + (1/6) *x = 1 znaczy się cały pokój
x/10 + x/6 = 1
6x + 10x = 60
16x = 60
x = 60/16
x = 7,5 h
jak masz odpowiedź to mnie sprawdź bo mogłem się pomylić

ale jak jest ok to drugie analogicznie
25 lis 11:36