Jibro: Proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących równań:
1) |3x-2| + x = 3
2) |x-3| =5-|x|
3) |x+5| + 3 =|x-1|
4) |x+5| -2|x-4| = 9
24 lis 19:07
adm: 1)
(a) 3x-2≥0 v (b)3x-2<0
x≥2/3 v x<2/3
Ad. (a).
3x-2+x-3=0
4x-5=0
4x=5
x=4/5 → spełnia założenie z punktu (a)
Ad (b)
-3x+2+x-3=0
-2x=1
x=-1/2→ spełnia założenie z (b), bo -1/2<2/3
Odp xE{-0,5;4/5}
*E- należy
24 lis 19:19
adm: pozostałe analogicznie, tzn. jeśli mamy zmienną (x) w module i poza modułem należy
rozpatrzyć przypadki:
1. przypadek- gdy całe wyrażenie w module jest większe lub równe zero, wyliczamy x (jeśli
to konieczne)
2. przypadek -gdy całe wyrażenie w module jest mniejsze niż zero, wyliczamy x (jeśli nie
mamy od razu podanego)
Ad1. Wartość wyrażenia w module ma być dodatnia więc gdy opuszczamy moduł nie zmieniamy
znaków i rozwiązujemy aby wyliczyć x.
Ad2. Założyliśmy że całe wyrażenie jest mniejsze od zera, czyli opuszczając moduł
zmieniamy znak na przeciwny. Wyliczamy x.
Rozw: Sprawdzamy czy x wyliczony w 1 i ad1 mają część wspólną, jeśli tak, to ją
wypisujemy w rozwiązaniu, jeśli nie, to rozw tej częsci zadania jest przedział pusty, to
samo sprawdzamy z 2 i ad2. Ostateczny wynik jest sumą obu poprzednich.
24 lis 19:25
adm: to jest wyjaśnienie żebyś reszte zrobił(a) sam(a), jak dalej nie rozumiesz to pisz,
pomożemy
24 lis 19:26
Jibro: Nie, raczej nie skumam. Wolę na przykładzie zobaczyć jak to działa, bo takie proste
równania potrafię rozwiązać tylko tych nie potrafię
24 lis 20:00
Jibro: No ale to jest równanie to chyba ten przedział nie może być rozwiązaniem bo jak
podstawisz 1 to nie wyjdzie... Nie ma to być tak że rozwiązaniami są te obie liczby
które wyszły?
24 lis 20:17