24 lis 17:35
Mycha: popatrz... ta prosta ma nieparzysta ilosc punktow wspolnych z okregami, co oznacza ze do
jednego okregu musi byc styczna. w 112 miejscach przecina okregi, w jednym jest styczna.
przecina 56 okregow, co oznacza, ze do 100-56=44 (czterdziestego czwartego) okregu jest
styczna. odleglosc juz chyba prosta


rowna promieniowi
24 lis 17:45
Olga: no nie zabardzo jak by ktoś mógł tak trochę jaśniej to jakoś tak
jaśniej.....:::::::::::::::::::::

24 lis 18:40
Mycha: to takie zadanie pomocnicze: mamy 5 okregow, prosta ma z nimi 5 punktow wspolnych.
sprobuj to narysowac. prosta musi przechodzic przez 2 ostatnie, najwieksze okregi i byc
styczna do trzeciego prawda

i teraz wyobraz sobie ze tych okregow jest wiecej. mysle ze jak narysujesz sobie te 5
okregow to juz to zobaczysz. jak nie to bede probowala dalej Ci wytlumaczyc

to do
dziela

rysuj i zobaczymy jak to bedzie
24 lis 18:46
mimi:
narysuj sobie rys. np dla 5-ciu okręgów
teokręgi są współsrodkowe czli jeden w drugim i drugiw trzecim i tak dalej
jak tarcza do strzelania( nie przecinaja się( wiesz już?0
gdyby ta prosta przechodaiła przez środek to przecinałaby
te okręgi w 10 - ciu punktach tak

no!
w przypadku 100 - okregów przecinałaby w 2razy po 100 punktw tak?/
ale ona przecinaw 113 punktach czyli co

przecina 56 okręgów bo 56*2 = 112 plus jeden punkt (czyli styczna
do którego okręgu

no oczywiste ,że do 100 - 56 = 44
czyli do 44- czwartego jest styczna tak?/
a 44- ty ma promień r = 44 czyli odległość od środka = 44
wiesz już teraz

powodzenia

!
24 lis 18:54