monotoniczność
inna1989: an=n +3/n + 2
11 mar 22:38
M:
26 kwi 11:47
Podstawy Geometrii:
| | (n+1)+3 | | n+4 | |
an+1= |
| = |
| |
| | (n+1)+2 | | n+3 | |
| | n+4 | | n+3 | |
an+1−an= |
| − |
| = |
| | n+3 | | n+2 | |
| | (n+4)(n+2)−(n+3)2 | | n2+6n+8−(n2+6n+9 | |
= |
| = |
| = |
| | (n+3)(n+2) | | (n+3)(n+2) | |
Licznik <0
Mianownik >0 gdyz n ∊N a iloczyn dwóch liczb dodatnich jest takze dodatni
Więc róznica a
n+1−a
n jest liczba ujemna a z tego wynika ze ciąg a
n jest ciągiem malejącym
26 kwi 14:55
. :
Gdybyś zaczął od wyłączenia jedynki z ułamka, miałbyś później łatwiejsze przekształcenia lub
nawet się do był bez nich.
26 kwi 16:43