Soviet: Mam takie zadanie:
Rozwiąż graficznie równanie:
|3x-12|=5
Obliczyłem sobie to:
3x-12=5
x=5 i 2/3
oraz 2x-12=-5
x=2 i 1/3
Ale jak to przedstawić graficznie ?!
24 lis 16:55
mimi:
narysuj wykres y = I 3x -12I miejsce zerowe masz x = 4
wybierz parę punktów np x=2 to y= 6 x= 6 to też y = 6
x = 3 to y= 3 x=5 to y= 3
wyjdzie ci takie V w dziubku x= 4
drugi wykres y = 5 prosta równoległa do osi OX o wartościach 5
tam gdzie przetną się oba wykresy jest rozwiązanie

!
w tym przypadku nie dokładnie możesz odczytac ,bo są ułamki
24 lis 17:16
Soviet: a nie chodzi to o rozwiązanie na osi liczbowej?
24 lis 17:18
anna: (5x)2=3x
4 sty 11:11