analityczna
wwwww: Punkty A=3,1 i,B=7,3 są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołka
C tego kwadratu.
11 mar 21:51
wwwww: Punkty A=3,1 i,B=7,3 są kolejnymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołka
C tego kwadratu:(( bardzo proszę o pomoc:((
11 mar 22:19
wwwww:
11 mar 22:19
Eta:
Podam jeden ze sposobów;
→ →
AB prostopadły do BC i IABI= IBCI
iloczyn skalarny tych wektorów jest równy =0
→ → →
AB= [4,2] to BC= [−2,4] lub BC= [2,−4]
( bo wówczas iloczyny skalarne : 4*(−2)+2*4=0 i 4*2 + 2*(−4)=0
→
zatem: BC= [xC−7, yC−3]
to: xC−7= −2 i yC−3= 4 => xC= 5 i yC= 7
lub xC−7= 2 i yC−3= −4 => xC= 9 i yC= −1
są dwa takie kwadraty o wierzchołku
C1( 5,7) i C2( 9,−1)
11 mar 22:44
Bogdan:
→
Wektor AB = [4, 2]
→ →
Wektor BC = [−2,4] lub BC = [2, −4]
Punkt C = (7 − 2, 3 + 4) = (5, 7) lub C = (7 + 2, 3 − 4) = (9, −1)
11 mar 22:50
vg:
2 lut 22:23