..
Przemo : W kapeluszu są cztery kule: jedna biała i trzy czarne. Czterej chłopcy Adam , Bolek, Cezary i
Darek będą kolejno podchodzili i wybierali kulę z kapelusza. Ktory z nich ma najwieksza szanse
wylosowania kuli białej> odpowiedz uzasadnij w oparciu o rachunek prawdopodobienstwa.
Sabin:
Adam:
P(biała) = 1/4 (4 kule, w tym 1 biała)
Bolek
P(biała) =
34*
13 = 1/4 (3/4 na to, że Adam nie trafi, 1/3 że Bolek trafi)
Czarek
P(biała) =
34*
23*
12 = 1/4 (analogicznie jak wyżej)
Darek
P(biała) =
34*
23*
12 = 1/4
Przed rozpoczęciem losowania wszyscy mają takie same szanse. Fajne zadanko swoją drogą