Układy równań
Maniuś: Rozwiąże ktoś?
a)
2x + 3y = 4
6x + 9y = 12
b) x − 2y = 3
2x − 4y = 5
c)
3 (x + y) = 5y
2(−x + y) = 1
d)
3(x + 2y) = 5
6x +12y = 10
11 mar 21:17
11 mar 21:39
Maniuś: Yyyy, a jakieś obliczenia ?
11 mar 21:45
WojciechS: a)
2x + 3y = 4
6x + 9y = 12 / 3
2x + 3y = 4
2x + 3y = 4
wg tego wychodzi że jest nie skończenie wiele rozwiązań
b)
x − 2y = 3
2x − 4y = 5 /2
x − 2y = 3
x − 2y = 2,5
nie da się rozwiązać bo jak widzisz sam jedno jest równe 3 a drugie 2,5 chociaż mają jednakową
lewą stronę.
d) mnożysz pierwsze równanie razy 2 i wychodzą takie same dane w 1 i 2 równaniu.
Oznacza to że nie skończenie wiele rozwiązań ma ten układ
a C oblicz samemu żeby nie było że nie potrafisz samemu na sprawdzianie rozwiązać
11 mar 21:52
Maniuś: Nooo spoko, dzięki wielkie
11 mar 21:54