...
Przemo : proste o równaniach y= x + 2 oraz y= x+4 przecinaja osie ukladu wspolrzednych w punktach
A,B,C,D. Oblicz pole czworokata ABCD.
11 mar 21:17
WojciechS: Y = x +2
y = 2
x = −2
y= x + 4
y= 4
x= −4
za ABCD podstaw powyższe "obliczenia"... resztę sam oblicz
11 mar 21:46
Godzio:

A(0,4)
B(−4,0)
C(−2,0)
D(0,2)
4
2 + 4
2 = a
2
√32 = a
a = 4
√2
2
2 + 2
2 = b
2
b = 2
√2
po wyliczeniu h =
√2
11 mar 21:53
WojciechS: Godzio po co tyle liczenia? Po co z pitagorasa? po co wysokość?
2 trójkąty − duży i mały:
Ptrójkąta dużego = 4*4 /2 = 8
Ptrójkąta małego = 2*2 /2 = 2
i teraz odjąć pola jednego od drugiego i wychodzi Pole ABCD = 6
11 mar 22:00
Przemo : Dzięki
11 mar 22:11