...
Przemo : oblicz objętość bryły powstałej w wyniku obrotu trapezu równoramiennego o kącie ostrym 60
stopni i podstawach dlugości 4 i 6 cm wokół prostej będącej osią symetrii trapezu. Podaj
dokładny wynik, narysuj otrzymaną bryłę.
11 mar 20:58
Godzio:
| | h+H | |
tg60 = |
| = > 3√3 = h+H |
| | 3 | |
h = 2
√3
| | 1 | | 1 | | 4 | |
V2 = V − V1 = |
| πR2(H+h) − |
| πr2h = 3 * 3√3π − |
| * 2√3π = |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
| | 8 | | 19 | |
9√3π − |
| √3π = |
| √3π ≈ 34,44 |
| | 3 | | 3 | |
11 mar 21:11
driver:

tg60
0=
h1⇒h=
√3
x=2
√3, V
sd=π*9*3
√3:3=9
√3π
V
b=V
sd − V
sm=.........
11 mar 21:21