matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
silnia - monotonicznośc
Kasia:
zbadać monotoniczność ciągu o wyrazie ogólnym:
(n+1)! −n!
an=
(n+1)! +n!
11 mar 20:42
Sabin:
(n+1)! = n!(n+1) stad mamy:
n!(n+1) − n!
n!(n+1−1)
n
a
n
=
=
=
n!(n+1) + n!
n!(n+1+1)
n+2
liczysz a
n+1
, badasz jaki jest znak różnicy a
n+1
− a
n
...
11 mar 20:59