wielomiany
humanistka na 100%: Rozwiąż rozkładając na czynniki x4 + x3 − 8x − 8 = 0
11 mar 20:36
fruu: x3(x+1)−8(x+1)=0
(x+1)2(x3−8)=0
11 mar 20:39
imię lub nick:
x3(x+1)−8(x+1)=0
(x+1)(x3−8)=0
11 mar 20:39
humanistka na 100%: ok jesli mozecie to podajcie mi chociaz wyniki to sobie porównam
11 mar 20:39
Godzio:
x3(x+1) − 8(x+1) = 0
(x+1)(x3−8) = 0
(x+1)(x−2)(x2 + 2x + 4) = 0
x = −1 v x = 2
11 mar 20:40
humanistka na 100%: i jak teraz x−sy mam wyliczyc?
11 mar 20:40
humanistka na 100%: ok dzieki

Godziu moge sie dowiedziec z jakiego wzoru obliczyles to (x−2)(x
2 + 2x +4) =0
11 mar 20:43
Godzio:
a3 − b3 = (a−b)(a2 + ab + b2)
11 mar 20:44
humanistka na 100%: hejj a z tego "x2 + 2x + 4" nie powinnam obliczyc delty i x1 , x2
11 mar 20:48
humanistka na 100%: tak jest w przykladach tej strony przynajmniej// wiec jak?
11 mar 20:50
Godzio: tutaj delta jest mniejsza od zera i juz nie ma rozwiazan
11 mar 20:51