prosze o wytłumaczenie zadanka :)
ciemna: Napisz równanie prostej zawierajacej odcinek a,b oraz równanie symetralnej odcinka:
a) A(1,4) B(−2,−8)
b) A(2,7) B(0,6)
11 mar 20:35
ciemna: POMOŻE MI KTOS?
Napisz równanie prostej zawierajacej odcinek a,b oraz równanie symetralnej odcinka:
a) A(1,4) B(−2,−8)
b) A(2,7) B(0,6)
11 mar 20:53
Godzio: pomogę, ale zrobię tylko podpunkt a z b spróbujesz sam
11 mar 20:55
Godzio:
prosta AB:
−8 = −2a + b
4 = a + b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
−12 = −3a
a = 4
b = 0
y = 4x
symetralna to prosta przechodząca przez środek odcinka AB i prostopadła do niego
środek AB:
| | 1−2 | | 4−8 | |
S = [ |
| , |
| ] = [ −0,5 ; −2 ] |
| | 2 | | 2 | |
współczynnik a jest jest odwrotny i przeciwny do współczynnika prostej AB
11 mar 20:58
ciemna: dziekuje! z podpunktem b juz soie poradze
11 mar 21:53