WYMIERNA
PROSZę O POMOC:
Rozwiąż równanie. Liczbę spełniającą równanie zapisz w postaci 2
n , gdzie n należy do C
11 mar 20:24
Sabin:
Mnożymy równanie przez ten mianownik:
x − 210 = 0,8(x − 212)
x − 210 = 0,8x − 0,8*212
0,2x = 210 − 0,8*212
0,2x = 210(1 − 0,8*22)
0,2x = 210*(−2,2) /:0,2
x = 210*(−11)
x = −11*210
dziwny jakiś ten wynik...
11 mar 21:59
Eta:
Ale poprawny
11 mar 22:02
Sabin:
Ale jak wtedy x zapisać w postaci 2n, n ∊ C?
11 mar 22:09
Eta:
W/g mnie wynik jest postaci k*2
n
czyli −11*2
n
innej możliwości ja nie widzę
11 mar 22:12