matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zadanie
ewe:
Wiemy, że S
6
=93 oraz, że r=3 . Wtedy a
1
wynosi:
11 mar 19:39
M:
26 kwi 11:48
Miś Uszaty:
2a
1
+(n−1)*r
S
n
=
*n
2
2a
1
+(6−1)*3
S
6
=
*6
2
2a
1
+15
93=
*6
2
93=(2a
1
+15)*3 93=6a
1
+45 48=6a
1
a
1
=8 ========
16+15
*6=93
2
26 kwi 12:12