matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
c
ewe:
Wiemy, że a
n
=2n+4. Wtedy S
7
wynosi:
11 mar 19:38
M:
26 kwi 11:48
Miś Uszaty:
n=7 a
n
=2n+4 a
1
=2*1+4=6 a
7
=2*7+4=18
a
1
+a
7
S
7
=
*n
2
6+18
S
7
=
*7
2
S
7
=12*7=84
26 kwi 11:59